КАК ДА РАЗЧЕТА РЕЦЕПТАТА СИ?

КАК ДА РАЗЧЕТА РЕЦЕПТАТА СИ?
25 януари 2022

 

КАК ДА РАЗЧЕТА РЕЦЕПТАТА СИ?

 

Рецептата за очила представлява таблица със стойности, описващи необходимата за Вас корекция. Таблицата се състои от два реда, един за дясното око и един за лявото око. Четири колони съдържат информацията за стойността на необходимата корекция.

SPH или Sphere описва стойността на вашето късогледство или далекогледство, стойностите могат да бъдат положителни (+) или отрицателни (-).

CYL или Cylinder описва стойността на астигматизма, стойностите могат да бъдат положителни (+) или отрицателни (-).

AXIS отчита ориентацията на астигматичната корекция, измерва се в градуси от 1° до 180°.

ADD или NV- описва необходимостта от корекция на зрението за близка дистанция, използва се при предписване на очила за четене, бифокални или прогресивни очила.

O.D. - означава дясно око

O.S. - означава ляво око

PD (Dp) или Pupillary Distance – Междузенично разстояние е разстоянието между центровете на двете зеници измерено в милиметри, варира между 54 и 70мм. Необходимо е за правилната изработка на всички видове диоптрични очила.

KАК ДА ИЗМЕРЯ СВОЕТО PD (МЕЖДУЗЕНИЧНО РАЗСТОЯНИЕ)?

- Mоже да го направите като използвате линия и огледало. Поставете началото на линията точно под центъра на зеницата, гледайте право напред и отчете разстоянието до центъра на другата зеница. Същото разстояние може да отчетете, ако измерите разстоянието от началото на едната до началото на другата зеница. Повторете процедурата за по-голяма точност. 

- Помолете някого да измери вашето междузенично разстояние с линийка.

- В случай че Ви предстои очен преглед, при провеждането му, помолете очния Ви специалист да определи и запише в рецептата Вашето междузенично разстояние.

Какво представляват еднофокусните стъкла?

Еднофокусните лещи коригират зрението само за една единствена дистанция: далечна, междинна или близка. С еднофокусни лещи е възможно да нямате ясно зрение извън дистанцията, за която са предписани. В случай, че се нуждаете от корекция на зрението на няколко дистанции ще Ви се наложи да имате различен чифт очила за всяка дистанция.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОМБИНИРАНИТЕ (ПРОГРЕСИВНИТЕ / МНОГОФОКУСНИТЕ) ЛЕЩИ?

Прогресивните лещи, наричани още многофокусни или мултифокални, коригират зрението на всички зрителни дистанции: далечна, междинна и близка. Те са подходящи за хора с необходимост от корекция на повече от една дистанция.  Осигуряват едновременно ясно зрение на всички дистанции, с тях ще може да шофирате, работите на компютър и да четете без да сменяте няколко чифта очила. Прогресивните лещи осигуряват плавен преход между отделните работни зони без да имат видими разделителни линии или сегменти, т.е околните не биха забелязали че очилата Ви коригират едновременно зрението на няколко дистанции.

КАК ДА ИЗБЕРА ПОДХОДЯЩА ПО РАЗМЕР РАМКА?

- Ако досега сте ползвали очила, може да поръчате нова рамка със същите или приблизително същите размери (+/-3мм от общата дължина). Размерите на рамката са посочени от вътрешната страната на една от двете дръжки или от вътрешната страна на моста.
- В случай, че досега не сте носили очила може да определите необходимата дължина като използвате линия и огледало. Застанете срещу огледалото, поставете линията пред лицето си в началото на лявото слепоочие, отчетете разстоянието до дясното слепоочие. 
Изберете рамка с приблизително същите размери (+/-3мм).

КАК ДА ИЗБЕРА ПОДХОДЯЩА ФОРМА ЗА МОЕТО ЛИЦЕ?


Когато става въпрос за намиране на перфектните очила за Вашето лице, това е силно зависимо от неговата индивидуална форма. Различните стилове диоптрични рамки биха могли или да подчертаят, или да прикрият уникалните черти на лицето Ви, затова е от ключово значение да прецените кои са най-подходящите рамки за Вас. В зависимост от това дали лицето Ви е кръгло, квадратно, сърцевидно, овално или триъгълно, това Ръководство за избор на очила, ще Ви подскаже на какво трябва или не трябва да акцентирате, когато избирате перфектните за Вас диоптрични рамки. Ако не сте сигурни каква точно е формата на Вашето лице, в това Ръководство ще откриете илюстрации на най-често срещаните форми и основните разлики между тях.

Приятно разглеждане и избиране на диоптрични рамки!

 

    ЗАПЛАЩА ЛИ СЕ ИЗРАБОТКАТА НА ЛЕЩИТЕ И МОНТАЖА?


Това е безплатна услуга. Не работим с посредници, всички процеси се извършват при нас, включително и монтажите на лещите за очила. Това ни дава възможност да Ви предложим ниски цени, без да правим компромис с качеството. Всички диоптрични рамки и слънчеви очила с рецептурни лещи се предлагат винаги с включен в цената им монтаж на лещите и самите лещи от марката VISION .

 

КОИ ЛЕЩИ СА ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА НА РАМКАТА?

Към цената на всяка една диоптрична рамка са включени диоптрични бели еднофокусни лещи с покритие EMI и HMC. Лещите са с марка Divel Italia .Включените в обявената цена на очилата лещи са в следния диапазон: от Sph.+6.00 до Sph.-6.00 и до Cyl.-2.00.

 

ЗАЩО ФОТОСОЛАРНИТЕ МИ ЛЕЩИ НЕ СТАВАТ ТЪМНИ?

Вашите фотосоларни лещи биха достигнали максимално потъмняване при директно излагане на UV лъчи. Това означава, че Вашите лещи няма да достигнат максимално оцветяване в случай, че времето е облачно или зад автомобилно стъкло, тъй като то частично филтрира UV лъчите

МОГА ЛИ ДА ПОРЪЧАМ ЕДИНСТВЕНО ЛЕЩИ ЗА ОЧИЛА?

Не, в момента не предлагаме такава възможност. 

КАК ДА СЕ ГРИЖА ЗА ОЧИЛАТА СИ? 

Почистване:

  • Почиствайте лещите на очилата си с чиста микрофибърна кърпичка за очила. 
  • Преди да почистите с кърпичка изплакнете очилата с хладка течаща вода или използвайте спрей за почистване на очила, за да отстраните прашинките от лещите. В противен случай рискувате да нараните лещите.
  • Избягвайте почистването на очила с хартиени кърпички, текстил различен от предназначената за целта кърпичка, разтвори или течен сапун съдържащ алкохол.

Съхранение:

  • Съхранявайте очилата винаги в твърд калъф.
  • Избягвайте: 

     - докосването на лещите;
     - поставянето на очилата с лещите към твърда повърхност;
     - съхраняването в автомобил и места с повишена температура.

https://www.youtube.com/watch?v=erDVGKbyqhw

Biofinity Energys- първите контактни лещи облекчаващи зрителната умора!

Балансираната комбинация от качествен материал, усъвършенстван дизайн и отлични оптични свойства водят до високо дишащи лещи, които ще се усещат комфортно през целия ден.

прочети още

Какво е това ОПТОМЕТРИСТ и има ли той "почва" у нас?

Оптометрията (от гръцки: οψις – „зрение“ и μέτρον – „измерване“) е една от трите специалности, заедно с офталмологията и очната оптика, посветена на здравните грижи за човешкото зрение (очи, зрителна система и зрително възприятие).

прочети още